Reimagining A Post And Beam Structure

While mid-project on a small renovation in Weston, our clients found this property in Stowe, Vermont.  Abandoned for several years, it was originally designed to serve as a mixed-use building intended to house a small business and a residence.

The interior space was reimagined to function as a year-round vacation retreat with a strong emphasis on creating gracious, but inviting spaces where family and friends could comfortably congregate. The rustic feeling of the post-and-beam structure was embraced by utilizing reclaimed wood paneling and cleft stone veneer to clad several of the walls, while juxtaposing it with glass and steel railings.

The fixtures and furnishings are an eclectic mix of transitional and modern pieces that complement the rusticity of the structure and its mountain setting while reflecting the modernist aesthetic of their art collection.

Living in an early 20th century Tudor in Newton, our clients hired us to help them re-imagine their home to better function for their growing family. Our plans included opening the Kitchen to the two adjacent rooms, creating an informal dining area as well as a sitting area. We relocated the powder room to allow for a wet-bar that also serves as the connection between the Kitchen and Breakfast Room. We converted a screen porch into a sunken TV area, a gathering space for the kids.
In addition to reconfiguring the flow and function of the home, we worked with our clients on the interior design. By helping them select all the cabinetry, finishes, and furniture we helped them create a comfortable and inviting family home without sacrificing glamour and sophistication. This included the dramatic stone selections for the kitchen which drove the general aesthetic and color palette: largely black, white and gray, with joyful pops of orange to balance the overall elegance with a sense of playfulness.
This project is a great example of how Slocum Hall Design Group can serve as both architect and interior designer on your project, considering and incorporating all aspects of the exterior and interior from start to finish

The owners of this 18th century farmhouse, situated on a large pond in Sudbury, hired Slocum Hall to sympathetically increase the size of their home while maintaining the charm and authenticity of its early New England roots. The project combined restoration of the original space and a significantly sized addition which accommodates a new Kitchen, Mud Room, Den and Screened-In Porch on the main level. The plans also included a connector between the main house and the existing barn located towards the rear of the property.
On the second floor of the farmhouse, the existing space was redesigned so that it functions more effectively for the family of five. A large master suite was added, complete with vaulted ceilings, exposed beams of reclaimed wood, and a cupola which acts as a beacon as you approach the residence at night. A spa-like master bathroom retreat was designed for the owners to enjoy, with beautiful views of the pond from the tub and shower.

Slocum Hall was originally retained to design both the architecture and interior design of the Residence on Meadow Neck. Working with several pieces of furniture from the owners’ previous residence in New York, new pieces along with fabrics and finishes were selected to blend the classic modern furniture they owned and loved with the waterfront Cape Cod setting of the home.
In addition to furniture selection, the plans included built-in millwork that seamlessly integrates into the design of the house. All the cabinetry throughout the residence was custom designed and fabricated, including the custom gridded railings that are seen prominently in the main space of the home – utilizing turned red birch as the railing cap and painted wood lattice as the baluster. The result is a residence that reflects the owners’ history while paying homage to Cape Cod modernism.