Honoring the history of this turn-of-the-century Newton Neo-Classical Revival while updating its function for modern living posed distinct challenges and opportunities.  Ultimately, the goal of this project was to thoughtfully preserve the home’s historic merits and rich character while providing its owners, a young family of six, modern functionality and convenience.

Achieving that goal required a careful balance of painstaking preservation of the formal living spaces including the Drawing Room, Double Parlor, Dining Room and Billiards Room; renovating the kitchen and bathrooms, and the basement which now includes a Family Room, Gym, Home Theatre, Steam Room and Hair Salon; and adding an attached three-bay Garage with a bonus space above, serving as both a Play Space for the four children and as Guest Accommodations.

Revitalizing a 1950’s Ranch

The owners of this property purchased the dilapidated 1950’s ranch with the intention of demolishing it and building a modern residence in its place. A yearlong demolition delay caused the owners to rethink their plan, and instead, looked to Slocum Hall to design an addition and reconfigure the existing home to meet their programmatic needs. The prominent two-car front-facing garage was converted into Living Space with 12’ ceilings. An addition towards the rear of the property housed a new Garage, Mudroom and expanded Kitchen spaces. All the living spaces were reconfigured to function more efficiently, creating four bedroom suites and an expansive basement for recreation and informal entertaining.

We were hired to design this New Construction, Shingle Style Gambrel for a very complicated lot. Bordered by wetlands on two sides and a steep hill on another, our buildable zone was a kidney bean shaped area. With a strict directive to design a residence with 6000 square feet above grade, we were faced with the challenge of maximizing every possible inch of the usable lot. As the aerial view illustrates, the house took on a unique shape to accommodate the owners request for the desired square footage.

The interior program consists of a dramatic entry and stair hall with two-and-a-half story soaring ceiling. The second floor bedroom hall overlooks the entry hall and is also accessed by a back stair from the Kitchen/Family Room. Generously proportioned rooms on the Main Floor have a direct connection to the surrounding property with French Doors and oversized windows. The second floor consists of five bedroom suites, including a Master Suite with a fireplace and sundeck overlooking the property and abutting wetlands. The expansive Basement space is naturally lit by stone-faced window wells and features a media room, gym and recreation room.

Living in an early 20th century Tudor in Newton, our clients hired us to help them re-imagine their home to better function for their growing family. Our plans included opening the Kitchen to the two adjacent rooms, creating an informal dining area as well as a sitting area. We relocated the powder room to allow for a wet-bar that also serves as the connection between the Kitchen and Breakfast Room.  We converted a screen porch into a sunken TV area, a gathering space for the kids. In addition to reconfiguring the flow and function of the home, we worked with our clients on the interior design. By helping them select all the cabinetry, finishes, and furniture we helped them create a comfortable and inviting family home without sacrificing glamour and sophistication. This included the dramatic stone selections for the kitchen which drove the general aesthetic and color palette: largely black, white and gray, with joyful pops of orange to balance the overall elegance with a sense of playfulness. This project is a great example of how Slocum Hall Design Group can serve as both architect and interior designer on your project, considering and incorporating all aspects of the exterior and interior from start to finish

Award-winning renovation of a classic Tudor Revival home — Located on West Newton Hill, the developers of this residence desired additional space while preserving the aesthetic value of the property. The primary goal for the addition was to provide additional living space to maximize the marketability of the property. We pushed out the rear wall of the house by ten feet, reconfigured the existing spaces and added a new three-car garage under a grand Family Room, filling in the area that was originally occupied by the driveway. In an effort to unify the existing house with the new addition, we used the harvested brick from the demolished portion of the house as well as replicated the existing stucco, timber trim and copper details to ensure seamless integration of the old and new.

This project has been awarded the Newton Preservation Award by the Newton Historical Society.

Enhancing The Exterior Of A Post And Beam Structure

When our clients purchased an abandoned post and beam structure that had been sitting unfinished for years, they wanted to re-imagine, reconfigure and select finishes and furnishings for the interior of the residence (more on the interior). However, the exterior also needed to be enhanced so that it matched the upgrades made to the interior.

The front elevation was clad in Board and Batten siding and cleft stone to break up the verticality of the massing. Additionally, a grid detail in the front-facing gable was added to bring further interest to the substantial façade. A portico was designed, with the same grid motif, to provide shelter to the owners and their guests.

When the owners of this property retained us to design their residence to take the place of the 1920’s brick Colonial that existed on the site, we knew that we needed to develop a design that would meet the aesthetic needs of the established Newton neighborhood of Waban. We took cues from the original house that existed on the site as well as other homes in the neighborhood to create a residence that felt original on the exterior while having the interior meets the needs of a young family.

Details such as rafter tails, accentuated eave overhangs and copper accents give this new construction home a vintage feel.

Located in a neighborhood of established, turn-of-the-century homes, our clients wanted a residence that was reminiscent of a bygone era, yet had all the comforts and amenities of modern-day living. The interior boasts soaring ceilings, custom paneled wainscoting and herringbone mahogany floors, infusing the main floor with grandeur and vintage elegance.  Additionally, the residence is equipped with smart home technology, a four-stop elevator and superior energy efficiency.

The home’s front elevation is intentionally deceiving, so that its scale, at 10,000 square feet, appears to be in keeping with the surrounding neighborhood of homes half that size.  Deer Isle granite clads the exposed foundation in the front and is carried through the porte-cochere to the rear elevation of the property, providing a sense of grounding and permanence.

Like many homes of its vintage, this beautiful Newton Center Victorian, sitting prominently on a corner lot, lacked the comforts and conveniences of a twenty-first century residence. We designed an addition to accommodate an enlarged Kitchen and Family Room on the main floor, an additional family Bedroom suite on the second floor, and finished above-ground space on the lower level.

Taking advantage of the large, unique front porch and gazebo that wraps the two street elevations, we inserted our addition so that it creates a backdrop for the gazebo from the home’s main front view. The exterior design takes its cues from the architecture of the original house; the shingle and trim details seamlessly blend the new and the old in an organic way.

The original interior Victorian details, including fireplace mantels, railings and moldings, were preserved and reused in the original rooms of the house.  These design elements were replicated in the new addition, helping blur the lines of period details and twenty first century living.

Located on a prominent street in Newton, the owners of this home were seeking additional space for their growing family yet wanted to preserve the aesthetic value of their stately home. Thinking outside of the box, we converted the existing two-car garage into a beautiful step down, tray-ceilinged family room and added the new 3-car garage structure beyond.  Two additional bedrooms and a bathroom were added on the second floor.

In order to create a seamless integration of the old and new exterior, we used the harvested brick from the demolished portion of the house and replicated the existing stucco, timber trim and copper.  We then carefully sited landscape walls and a bluestone patio to help define the newly created living space from its previous use as a garage.